Hoeve renovatie in Herselt

Ergens rustig in de kempen, midden in de velden ontdekte Aimé Vandepoel kort na zijn studies deze idyllische oude Kempische hoeve uit 1735. Het was meteen liefde op het eerste gezicht.  Deze hoeve renovatie werd geboren. Vooral de mooie eenvoudige vormgeving van deze oude nederzetting van de gebroeders Norbertijnen, sprak hem enorm aan.

Modern wooncomfort in een historisch kader

‘De Winning’ zoals de woning oorspronkelijk heette, verdubbelde in de jaren die volgden drie keer in volume. De oude lemen muren werden in de mate van het mogelijke bewaard maar daarbinnen verrees een heel nieuw huis met de allerlaatste snufjes op het vlak van technologie en domotica. De architect gebruikt het huis nog steeds regelmatig om te experimenteren met nieuwe materialen en technieken. Al in de jaren zeventig koos hij voor vloer- en plafondverwarming, waardoor het energieverbruik erg laag blijft en de stralingswarmte het huis altijd comfortabel warm houdt.

Hoeve loft

Het houten geraamte waarop de muren rusten, werd bewaard maar de donkere balken zijn geschuurd en in lichte kleuren geschilderd, zodat de ruimte veel lichter en groter lijkt. De naar het zuiden gerichte achterkant is volledig opengewerkt met een glazen uitbouw die de omringende natuur naar binnen haalt. Het is er leven met de natuur en in de natuur, want als bij valavond de tuinverlichting aangaat, is het net alsof de ruimte van dit mooie prachtige kempisch landschap je omarmt.

Vóór renovatie.

b+ hoeve boerderij nrenoveren