Renovatie van een bijzondere Art Deco woning te Ukkel

Deze art deco driegevelswoning in een mooie wijk niet ver van Brussel werd gebouwd in 1923. Het statige herenhuis bood enorm veel ruimte en mogelijkheden, maar de architecten stonden ook voor enkele serieuze uitdagingen. Binnen verdween de bediendentrap, die van de kelder naar de zolder slingerde, zodat er meer ruimte vrijkwam. De immense inkomhal met de grote trap bleef behouden. Hij deelt het huis in twee met aan weerskanten relatief smalle kamers. In de dikke steunmuren zitten glazen deuren die meer licht in de woonruimten trekken en de enorme schouwen werden vervangen door lange, smalle gashaarden.

Moderne isolatienormen

Buiten de dikke muren beantwoordde de woning op geen enkel vlak aan de moderne isolatienormen. Het dak en de ramen werden vervangen, maar omdat deze woning de standaard was voor alle andere huizen in de straat, moesten typische elementen als kroonlijsthoogte, rode dakpannen en raamindeling behouden blijven. De oude vensters zaten in blokkaders, houten kadertjes van bijna honderd jaar oud met een dragende functie. De architect verving ze door speciale stalen verstevigingen waarbij hij secuur moest omspringen met het originele pleisterwerk.

Typische Art Deco materialen

Bij elk onderdeel van de renovatie was er aandacht voor de typische materialen waaruit het huis was opgetrokken. Zo gebruikte de architect bijvoorbeeld aangepaste verf die de voegen niet aantastte en kregen de muren de subtiele oude kleuren van Farrow & Ball om de ziel van het huis te bewaren.