Hedendaags authentiek interieur in St-Remy-Geest

Dit hedendaags authentiek renovatie project in het dorpje met de romantische naam Saint-Remy-Geest ligt op een plein bij de kerk. Het dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en is opgetrokken in de typische grijze Gobertangestenen uit de steengroeven in de buurt.

Gobertange steen

Het huis in U-vorm was aan een grondige renovatie toe. In een eerste fase werd het zijgebouw onder handen genomen. Daarin kwam beneden een badkamer en boven een slaapkamer met dressing voor de ouders. De poreuze stenen zorgden voor veel stof, maar de schilders borstelden ze schoon, voegden losgekomen stukken bij en zetten er een ademende vernis op. In het hoekje van de badkamer kreeg een oude drinktrog van de koeien een nieuwe functie als originele lichtbak. Boven en beneden kwam een doorgang naar de rest van het huis waar slaapkamers voorzien werden voor de kinderen.

Ambacht

Het hoofdhuis is een bijzondere constructie van halve en hele niveaus die verbonden zijn door trapjes. Achter elke hoek tref je wel een nieuw kamertje aan. Helemaal boven in het huis ligt nog een authentieke, met de hand gezaagde trap. Er was vaak secuur ambachtswerk nodig om alles te laten passen. De lage plafonds bleven behouden, maar door een uitgekiende kleur- en materiaalkeuze werden de ruimtes visueel groter en lichter.

 

Vóór renovatie.