Renovatie van een klassieke villa in Kraainem

De bestaande architectuur van de woning was geen vanzelfsprekend uitgangspunt, gezien de op zich vreemde vorm van het huis, met een knik in het midden en een centrale niveauverspringing. Maar het huis stond er, in zijn prachtige omgeving, en vertelde een verhaal dat behouden moest blijven. We hebben de bestaande architectuur dan ook niet stuk gemaakt, maar net versterkt.

Het buitenschrijnwerk hebben we wel vernieuwd en opgefrist met een min of meer Provençaalse look met een blauwgrijze kleur. Ook het dak hebben we herbekleed met natuurleien en optimaal geïsoleerd zonder de vorm te veranderen. De stijl van het huis kan worden omschreven als Long Island-stijl, in een ietwat strakke variant.

Een Provençaalse droom

Er is gekozen voor materialen die elkaar versterken, door harmonie of contrast.De keuken en leefruimte zijn daar een goed voorbeeld van. Ontwerper Paul Vaes: “We hebben de keuken opengetrokken, volume en diepte gecreëerd.De ramen zijn doorgetrokken naar beneden, waardoor de natuur naar binnen komt. Het hout en arduin van de vloer domineren, en het smeedijzer van de glazen deuren naar de living. Verder hebben we gekozen voor witte muren en lichte composietmaterialen, wat bijdraagt tot het gevoel van ruimte, licht en lucht.”

Beschut paradijs

Wie van op het verhoogde terras op de binnenkoer uitkijkt op de vijver, ziet dat het plaatje klopt. Paul Vaes: “Het huis is zeer gunstig gelegen in een mooi stukje natuur, maar de tuin was verouderd, die hebben we dus ook aangepakt en opgefrist.De voortuin hebben we zo georganiseerd dat er tegelijk rumte is voor de auto’s en beschutting van de straat. Met zijn paadjes en niveauverschillen, vijver, fonteintje en terrassen is het geheel nu tegelijk ruim en pittoresk.”

 

 

renovatie kraainem